protokoll.ro home about resources links contact search RO / HU / EN

school

text

street

Stanga-dreapta in criza: Alex Cistelecan
By: Mihai Iovanel on: Jan 28,2009 In: dosare
Meseria de fan Zizek e una ingrata. Pe cat de primitor si sarmant e Zizek cu nou venitii, pe atat de tiranic si necrutator se dovedeste el cu potentialii-i discipoli. Tot ceea ce la prima lectura pare a fi inteligenta debordanta si spirit viu, la a treia sau a patra carte devine mecanism previzibil, rutina. La limita, n-ai cum sa fii fan Zizek. N-ai cum sa te

Alegeri si anticomunism
Intenţia dosarului de faţă este de a pune în evidenţă, simultan, distanţa care separă cuvintele de fapte şi legătura dintre ideologie şi guvernare. Despre alegeri se vorbeşte intens numai în campaniile electorale. Atunci, gesturile, vorbele, programele sînt urmărite cu o atenţie care nu exclude nici speranţele inocente, nici partizanatul subînţeles, nici suspiciunea oarbă. Adevărare probleme ies la lumină, dar şi false probleme sînt puse în lumină. Totul concură pentru a crea impresia că „lucrurile ultime” sînt pe cale de a fi rezolvate doar pentru că au fost rostite.

Florin Poenaru: O comedie a terorilor
Prin referendum nu se aleg politici (sau politicieni), ci, practic, se girează politici pre-gătite de experţi şi tehnocraţi. Deşi aparent referendumul pare forma supremă de exprimare a vocii populare pe canale democratice, în fapt referendumul este forma totală de de-politizare şi de-mobilizare, de suspendare a politicului în numele competenţei tehnocrate.

Alex Cistelecan: 18 Brumar al lui Traian Basescu
Comuniştii şi mogulii – acestea au fost cele două vârfuri de lance ideologice cu care lupta electorală a fost purtată şi câştigată, cele două găluşte pe care alegătorii le-au înghiţit fără să clipească în procesul prin care puterea s-a autoreprodus fără emoţii, mimând, tocmai, propria sa suspendare sângeroasă.

Natalia Buier: “Cum să nu îţi iubeşti ţara, cînd îi ştii istoria?”
Preşedintele a cerut dovezi ştiinţifice cu privire la natura criminală a regimului comunist iar ca şi bonus a primit un îndreptar ideologic care să-i permită să se imagineze, paradoxal, ca arhitect al unei opere de reformă morală.